BTW calculator

BTW berekenen op eenvoudige wijze

Wanneer je iets koopt, betaal je hier eigenlijk altijd BTW over. De term BTW kennen dan ook een hoop mensen omdat dit dagelijks voorbij komt wanneer zij iets kopen en op het bonnetje kijken. Ook is het zo dat een hoop mensen het begrip BTW vrij winkelen kennen door winkels die bepaalde acties houden met korting of natuurlijk wanneer zij Tax free shoppen bij bepaalde locaties. Al met al is BTW dus iets wat dagelijks wel eens voorbij komt, maar dat betekent niet dat iedereen ook weet wat dit precies is en waarom we BTW berekenen over bepaalde producten. Dat gaan we je uitleggen.

Waar staat BTW voor?

Allereerst is het dan belangrijk om te weten waar de afkorting voor staat. De afkorting staat voor: belasting toegevoegde waarde. Daarmee zijn we direct al een stap verder. We weten hierdoor dus dat het gaat om een soort belasting die berekend wordt. Belasting zien we op veel verschillende manieren terugkomen. Zo wordt er bijvoorbeeld belasting berekend over inkomsten wat we genereren, maar ook wanneer we iets winnen wordt daar vaak belasting over berekend. Belastingen zijn er zodat de overheid geld kan verdienen. Dit geld is vervolgend bedoelt zodat er gemeenschappelijke kosten van betaald kunnen worden. Op die manier draagt dus iedereen zijn steentje bij aan de samenleving. Belastingen worden dan ook in twee verschillende categorieën geschaard. Directe en indirecte belastingen. Met directe belastingen worden ook wel de zelf afgedragen belastingen genoemd. Denk hierbij aan belasting over het inkomen. Indirecte belastingen zijn belastingen waar een ander persoon tussen zit. Deze persoon draagt de belasting af aan de belastingdienst. BTW valt dus onder de laatste categorie omdat de burger deze betaalt over het product wat hij koopt en de verkoper van dit product het vervolgens afdraagt aan de Belastingdienst.

Wat is BTW dan precies?

Met BTW wordt dus bedoelt dat er belasting betaald wordt over de toegevoegde waarde van een product. Het is een indirecte heffing van de belastingdienst waardoor de kosten van deze belasting wel betaald worden door de consument, maar overgedragen worden door de verkoper van het product. Bij de meeste winkels zit het percentage aan belasting dan ook al bij de prijs berekend. Als consument merk je er maar weinig van. Bij sommige winkels staat er op het prijskaartje nog de prijs zonder btw, maar kom je er uiteindelijk achter dat je dus meer voor het product moet betalen.
In Nederland kennen we vier verschillende BTW tarieven. Dit zijn de vrijgestelde, de 0&, 9% en 21& tarieven. Als eerste kijken we naar de 21% tarief. Dit is het algemene tarief en deze vindt je dan ook bijna op alles wat je koopt met uitzondering van alles wat onder de andere categorieën valt. Zo is de 9% categorie bijvoorbeeld de categorie die berekend wordt over voeding en bepaalde diensten. Voeding is natuurlijk essentieel en daarom is het belangrijk dat hier niet teveel belasting over berekend wordt. Daarnaast vallen ook de diensten van verschillende reparateurs onder deze vergoeden en daarnaast ook bijvoorbeeld kappers. De volgende categorie is de 0% categorie. Hieronder vallen verschillende diensten en goederen waar je eerst wel btw over moet betalen, maar waar je vervolgens een teruggave voor krijgt. Deze trekt u namelijk af als voor belasting. Onder deze categorie vallen bijvoorbeeld diensten die geïmporteerd worden vanuit het buitenland, maar ook internationaal personenvervoer. De laatste categorie is de vrijgestelde categorie. Hierbij kunt u denken aan kinderopvang, de gezondheidszorg en uitvaartondernemers. Voor deze categorie geldt dat het vrijgesteld is van btw en deze dus niet betaald hoeft te worden.

BTW berekenen

Nou kan het natuurlijk maar zo zijn dat je in een winkel staat en dat er dus btw berekend wordt bij het afrekenen. Je wilt bij de kassa niet voor een verrassing komen te staan en dan is het heel makkelijk om dit zo te kunnen berekenen. De makkelijkste manier is om het bedrag te delen door 100 en vervolgens te vermenigvuldigen met 100 + het percentage. Zo doe je bijvoorbeeld bij een prijs van 100 euro het volgende: 100 gedeeld door 100 x 119. Je komt dan uit op 119 euro en dat is dus inclusief 19 procent btw berekend.