hometrainer

Hometrainer kopen, waar let je op?

Met een hometrainer kan je onder alle weersomstandigheden fit blijven. Op je hometrainer thuis kan je altijd aan de slag. Maar waar moet je op letten als je zo’n toestel wilt aanschaffen? In dit artikel geven we een antwoord op die vraag.

Wat is een hometrainer?

Er bestaan verschillende typen fitnesstoestellen, waarmee je thuis aan je conditie kunt werken. Voorbeelden zijn de crosstrainer, de loopband, het roeiapparaat en de hometrainer. In dit artikel lichten we de laatstgenoemde eruit. Het toestel heeft wat weg van een fiets, omdat het een stuur, een zadel en pedalen heeft. De fitnessoefening bestaat uit het rondtrappen, zoals bij een traditionele fiets. Je gaat er echter uiteraard niet mee vooruit. Je kunt het toestel op diverse manieren instellen om je fietservaring aan te passen, bijvoorbeeld aan je fitheid. Als je nieuw begint, dan is het verstandig om het fietsen aanvankelijk licht te houden. Er zit ook allerlei elektronica aan het apparaat, waarmee zaken worden gemeten, als hoe lang je al aan het fitnessen bent, de virtuele snelheid en afstand, en de pedaalkracht. Die metingen worden getoond op een beeldscherm op het stuur. Er zijn hometrainers met een audiospeler, zodat je naar je favoriete muziek kunt luisteren, terwijl je aan fitness doet.

Onderdelen van hometrainers

We noemen hier een aantal belangrijke onderdelen van hometrainers, waarop je bij de aanschaf op zou moeten letten:

  • Vliegwiel
  • Stuur, beeldscherm en pedalen
  • Weerstand en het soort remsysteem
  • Zadel en zithoogte

We zullen die onderdelen nader onder de loep nemen.

Vliegwiel

Een vliegwiel is bedoeld om een rotatie vloeiender te maken. Het kost wat kracht om een vliegwiel op gang te krijgen, wat ook voor een traditionele fiets geldt, maar als dat is gebeurd wordt de fietsbeweging vervolgens veel gelijkmatiger. Als je even geen kracht zet, zakt dan niet onmiddellijk de snelheid terug.

Stuur, beeldscherm en pedalen

Zoals bij een traditionele fiets kan het vervelende gevolgen hebben, als een voet van een pedaal afglijdt. De grip van de pedalen dient goed te zijn. Die kunnen banden hebben, zodat je de voeten vast kunt zetten. De hoogte van het stuur dient verstelbaar te zijn en desgewenst ook kantelbaar. Het beeldscherm dient de informatie te tonen, die je wenselijk vindt. Diverse instellingen van een hometrainer gebeuren handmatig, zoals het verstellen van het stuur. De elektronica dient echter ook ingesteld te worden. Zijn dat de instellingen die je graag wilt en hoe simpel zijn die middels het beeldscherm te wijzigen?

Weerstand en soort remsysteem

De benodigde pedaalkracht kan je instellen. Die kracht wordt bepaald door de instelling van het remsysteem, dat op het vliegwiel werkt. Als met een traditionele fiets moet je kunnen afremmen om desgewenst vervolgens weer op te trekken. Er zijn diverse remsystemen. Er zijn twee mechanische systemen, die met remblokken en die met een bandrem. De remblokken slijten redelijk snel. Bij een bandrem wordt er een band om het vliegwiel aangetrokken. Meer spanning betekent een grotere remkracht. Een bandrem kan enigszins lawaaierig zijn en de remkracht wat onregelmatig. Bij duurdere modellen wordt een magneet- of een inductierem gebruikt. De afstand tussen de magneet en het vliegwiel is bepalend voor de remkracht. Bij inductie hangt die af van de stroomsterkte.

Zadel en zithoogte

De zit op een hometrainer dient natuurlijk comfortabel te zijn, met name als je fitnesssessies lang zijn. Normaliter is tenminste de zithoogte instelbaar. Als je op het apparaat zit, dient bij de laagste stand van het pedaal je been bij je knie een hoek van 5 – 10 graden te maken. Als de afstand tussen zadel en stuur kan worden aangepast, dan vergroot dat de mogelijkheid op een goede stand van het lichaam en dat je echt prettig zit.