zonnepanelen

Investeren in zonnepanelen

Zonnepanelen zijn hoe dan ook een waardevolle investering voor je woning, aangezien er niets dan voordelen aan verbonden zijn. Natuurlijk wil dat niet zeggen dat je deze aankoop zonder nadenken moet doen: het is belangrijk dat je precies de goede keuze maakt, zodat je achteraf geen spijt hebt van je beslissing.

Veel mensen kiezen voor zonnepanelen omdat er voordelen bij komen kijken, maar er zijn ook heel wat mensen die liever de kat uit de boom kijken. Een van de belangrijkste redenen daarvoor is dat zonnepanelen een heuse investering zijn, en dat schrikt veel mensen af.

Twijfel je nog of je zonnepanelen wilt kopen maar besef je wel dat er voordelen aan zijn verbonden? Dan kan het ondersteunde overzicht met belangrijke factoren bij aankoop van zo’n panelen je misschien helpen. Hoe meer informatie je hebt over de verschillende opties en waar je op moet letten, hoe gemakkelijker het immers is om de knoop door te hakken!

Let hier op als je zonnepanelen wilt kopen!

Met zonnepanelen zorg je ervoor dat je woning of bedrijf voor een deel in de eigen energiebehoefte kan voorzien door middel van zonlicht. Dat klinkt in elk geval goed, maar natuurlijk kosten zonnepanelen geld en je moet precies weten welke panelen je nodig hebt voor jouw situatie. Hieronder enkele handige tips en belangrijke factoren:

1. De initiƫle kostprijs van de zonnepanelen

Voor zonnepanelen betaal je geld, daar kan je niet om heen. Het gaat echter niet zomaar om een kost die je betaalt, want het is wel degelijk mogelijk om het geld dat je verliest bij aankoop terug te verdienen. Dit is te danken aan het feit dat deze panelen je energiefactuur zullen verlagen. Natuurlijk betekent dat niet dat je zomaar de hoogst mogelijke prijs voor zonnepanelen moet betalen voor je zonnepanelen, want uiteindelijk is het nog altijd geld dat je op dat moment kwijt bent. Ga dus op zoek naar panelen die een beetje een balans bieden: goede kwaliteit en dus waarschijnlijk een goed rendement, maar toch geen zo hoge kostprijs dat je portemonnee ervan begin te huilen.

2. De kwaliteit van de omvormer van de panelen

Bij zonnepanelen hoort een omvormer, want het is dit toestel dat ervoor zorgt dat de energie die je uit de zon haalt ook degelijk gebruikt kan worden voor het aandrijven van elektrische voorzieningen en bijvoorbeeld het opwarmen van water. De omvormer haalt zonlicht uit de zonnecellen van de panelen en zet deze om in stroom: het is dus erg belangrijk dat dit toestel van goede kwaliteit is. Op dit vlak is het beter om iets meer te betalen voor goede kwaliteit, dan voorzichtig te zijn en minder te betalen voor een omvormer die niet lang meegaat. Gelukkig vind je bij een speciaalzaak of online aanbieder altijd een duidelijk overzicht van de verschillende mogelijkheden, zodat je zeker de juiste keuze maakt.

3. Besparingen, subsidies en premies

Ten slotte is het ook een goed idee om actief op zoek te gaan naar eventuele subsidies of premies, die de kost van je zonnepanelen toch enigszins kunnen drukken. Dergelijke premies komen meestal vanuit de overheid en het is in feite een financiƫle steun die het gemakkelijker maakt om de eerste kostprijs van de panelen aan te kunnen. Vergeet echter niet dat dergelijke premies vaak enkel mogelijk zijn onder bepaalde criteria en normen, dus informeer je daar goed over. Als het lukt, dan bespaar je jezelf echter wel heel wat eerste kosten, en dat maakt het gemakkelijker om je woning duurzaam en milieuvriendelijk in te richten.

Zo vind je de beste zonnepanelen voor jouw woning!

Bovenstaande factoren zijn natuurlijk slechts enkele van de vele waar je rekening mee moet houden als je goede zonnepanelen wilt vinden. Ook is het de moeite waard om onderzoek te doen naar de BTW teruggave voor je panelen, de terugverdientijd van je investering en andere zaken. Op die manier krijg je een duidelijk totaalbeeld en ben je zeker van je beslissing!