Kit verwijderen

Kit verwijderen? Doe het zo!

Oude kitranden kunnen na verloop van tijd loslaten of verkleuren. Soms ontstaat er schimmel in. Tijd om nieuwe kitranden aan te brengen. Essentieel is daarbij om eerst de oude kit te verwijderen. Daarom zetten we hier op een rijtje hoe je kit verwijderen op de beste manier kan doen.

Waarom moet oude kit verwijderd worden?

Oude kitranden worden vaak verwijderd omdat de kit los laat, vekleurd of beschimmeld is. Om nieuwe kitranden goed en waterdicht aan te kunnen brengen, is het belangrijk dat de oude randen helemaal verwijderd worden. Er mogen geen restjes achterblijven, anders hecht de nieuwe kitlaag niet goed.

Kitranden lossnijden

Gebruik een afbreekmes om de kitranden aan beide kanten los te snijden. Doe dit zorgvuldig en let daarbij op dat je niet in de tegels of ander materiaal snijdt. Als je voor het eerst zelf kit gaat verwijderen, is het verstandig om met een klein stukje te beginnen. Op deze manier kun je ervaren hoeveel kracht je moet uitoefenen. Oefen je teveel kracht uit, dan loop je de kans dat je de ondergrond beschadigt. Het is beter om hardnekkige stukjes kit te laten zitten dan om er extra kracht op uit te oefenen. Dit verhoogt wederom de kans op beschadigingen. Snijdt in de hoeken in een v-vorm.

Kit en kitrestjes verwijderen

Als je de kit los gesneden hebt, kun je de kit gaan verwijderen. Vaak gaat dit heel goed door de kit als het ware op te rollen. Je kunt een beginnetje maken met een kleine schroevendraaier of een voegenkrabber gebruiken.

Restjes kit die achterblijven verwijder je met een glasschraper of kitschraper. Blijven er nog steeds restjes kit achter, dan is een kitverwijderaar een prima middel om ook de laatste restjes te verwijderen. Wees zorgvuldig in het verwijderen van alle restjes. Het is echt noodzakelijk dat alle restjes verdwenen zijn voor je een nieuwe kitlaag aanbrengt. Doe je dat niet, dan zal de nieuwe kitlaag niet goed hechten. Gebruik de verwijderaar op een droge ondergrond en laat het minimaal tien minuten inwerken. Verwijder het middel na de inwerktijd met een doek of een spatel. Herhaal de behandeling eventueel als nog niet alle kitresten weg zijn.

Ontvetten van het oppervlak

Tot slot moet alles goed ontvet worden om de nieuwe kit goed te laten hechten. Ontvetten kan met allesreiniger, soda of een speciale ontvetter. Ook spiritus en ammonia zijn uitstekende ontvetters en daarom erg geschikt voor dit doel. Drenk de doek in de allesreiniger, soda of ontvetter en ga met de doek door de gleuf waar de oude kit zat. Spoel alles goed na met water en laat het goed drogen voor je een nieuwe kitrand aanbrengt.

Andere manieren om kit te verwijderen

Slaolie, wasbenzine of nagellakremover

Het klinkt misschien vreemd, maar slaolie is een goed middel om kitranden los te weken. Het werkt in op het kleefmiddel waarmee de kit vast zit. Giet slaolie op een doek en en maak de kitranden goed nat met slaolie. Laat het inwerken en probeer dan een stukje van de kit los te krijgen. Van daaruit kun je het verder oprollen.

Je kunt de randen ook los weken met wasbenzine of nagellakremover. Doe een beetje van de vloeistof op een schuursponsje en breng het aan op de randen. Ook hier weer laten inwerken en daarna proberen of de kit loslaat.

Gemorste kit verwijderen

Heb je zelf nieuwe kitranden aangebracht, maar heb je daarmee wat kit gemorst? Dan kun je kit met speciale reinigingsdoekjes verwijderen van gladde en niet poreuze oppervlakten verwijderen zolang de kit nog niet uitgehard is. Je moet deze dan wel in huis hebben. Van poreuze oppervlakten is gemorste kit moeilijk te verwijderen. Je kunt knoeien voorkomen door de randen voor het kitten goed af te plakken. Verwijder de tape in dat geval direct na het kitten.