Roeitrainer kopen? Doe het zo!

Als je op zoek bent naar een roeimachine, dan vind je een verscheidenheid aan roeiers op de markt. Er zijn echter veel verschillende functies en stijlen waarmee je rekening moet houden voordat je er een kiest.

Ongeacht je fysieke capaciteit, kan roeien een geweldige cardiotraining zijn dankzij de low-impact op je lichaam. Maar hoewel roeien voor iedereen wordt aanbevolen, zijn niet alle roeimachines gelijk. Op deze pagina leer je waar je op moet letten bij het kopen van een roeitrainer.

1. Weerstand

Doorgaans hebben alle roeimachines vergelijkbare ontwerpen. Waar ze echter het meest verschillen, is de weerstand die ze bieden. De soorten weerstand zijn onder meer:

Hydraulische weerstand

Hydraulische roeitrainers hebben een of twee zuigers gevuld met hydraulische vloeistof voor weerstand. De zuigers grijpen in wanneer de gebruiker zich terugtrekt en de weerstand op elk punt wordt gewijzigd met behulp van een draaiknop. De meeste hydraulische roeimachines worden geleverd met verschuifbare stoelen voor het ondersteunen van aerobe trainingen van het hele lichaam.

Sommige hydraulische roeimachines zijn speciaal ontworpen voor het trainen van het bovenlichaam, omdat ze geen verschuifbare stoelen hebben.

Magnetische weerstand

Magnetische roeitrainers worden beschouwd als de beste keuze voor indoorroeien als stilte en rust de hoogste prioriteit hebben. De vliegwielen van magnetische roeimachines worden aangestuurd met behulp van elektromagneten. En wat een magnetische roeitrainers onderscheidt van andere typen, is de wrijvingsloze weerstand.

Deze roeiers staan ​​bekend om hun stille werking, die sommige mensen verkiezen boven het gezoem van roeitrainers met luchtweerstand en het zacht spatten van waterroeiers. Magnetische roeiers zijn duurzamer dan hydraulisch en toch kosteneffectief.

Luchtweerstand

Roeitoestellen met luchtweerstand zijn het populairst in sportscholen, maar ze zijn ook geschikt voor thuisgebruik. Luchtroeiers staan ​​bekend om het creëren van een gevoel op het water met verschuifbare stoelen die aerobe trainingen voor het hele lichaam ondersteunen. Dit type roeimachine heeft een weerstandssysteen met ventilatorachtige vliegwielen. Wanneer aan de hendels wordt getrokken, laat het de wielen draaien en weerstaat het de omringende lucht.

Het vliegwiel van de ventilator kan bedekt of onbedekt zijn. Als het onbedekt is, houdt de bries de gebruiker koel. En de reden waarom de roeitrainer met luchtweerstand zo populair is, is omdat het toestel is ontworpen om zich op natuurlijke wijze aan te passen aan elk individu. De efficiëntie is recht evenredig met de inspanning van de gebruiker. Dat wil zeggen dat hoe krachtiger je roeit, hoe meer lucht er wordt verplaatst.

Waterweerstand

De meeste roeitrainers met waterweerstand zijn gemaakt van hout, buitengewoon mooi en stevig gebouwd. Esthetisch gezien zijn ze een van de mooiste roeimachines die perfect in je woonkamer passen. Door de houten constructie en het gebruik van een riem in plaats van een ketting zijn ze extreem stil in gebruik. Het enige wat je tijdens het gebruik van de machine kan horen, is het geluid van het water. Daarom geven ze je het gevoel dat je echt op de rivier roeit.

En omdat water 800 keer dichter is dan lucht, is het niet nodig om extra weerstand toe te passen. De werking van deze roeiers is vergelijkbaar met die op luchtweerstand. Bovendien kun je het waterpeil verhogen of verlagen voor het oefenen van verschillende slagen.

2. Ontwerp

Er zijn twee soorten roeimachines: een vast en opvouwbaar type. De roeimachines van het vaste type nemen veel ruimte in beslag, terwijl opvouwbare roeimachines minder ruimte innemen.

3. Trainingscomputer

De meeste indoor roeimachines van goede kwaliteit worden geleverd met een toegankelijke computer die informatie over je training opslaat, zoals verbrande calorieën, tijd, afgelegde afstand en meer.

Controleer of de roeimachine die je zoekt wordt geleverd met een trainingscomputer en zorg ervoor dat deze ook wordt geleverd met de mogelijkheid om verbinding te maken met applicaties, zodat je je voortgang kunt volgen en je dagelijkse trainingsgegevens kunt uploaden.

4. Kwaliteit

Het belangrijkste aspect waar je op moet letten voordat je een roeimachine koopt, is de kwaliteit. Het toestel moet gemaakt zijn van zwaar materiaal en moet een sterke grip hebben om de vereiste roeihandeling te vereenvoudigen.

5. Stoel en glijbaan

Aan de andere kant is het ook belangrijk om het zitmateriaal en de lengte van de glijbaan te controleren, omdat deze factoren je trainingservaring aangenaam of gruwelijk kunnen maken.

Andere factoren om op te letten

  • Bepaal vooraf je budget
  • Let op het maximale gewicht
  • Is het toestel gemakkelijk in elkaar te zetten en wordt er een goede handleiding meegeleverd
  • Hoe lang is de garantie geldig?